A megfelelő szerkezet

Egy kapu szolgálhat csupán díszítőelemként, de lehet valódi funkciója is, mint pl. egy adott terület behatárolása, eltakarása a kíváncsi szemek elől. Állhat csak oszlopokból, de készülhet tömörfa panellel és erős vasanyagból is.

Most azt ismertetjük, hogy egy magas udvari kapu építéséhez milyen lépésekre van szükség.

Kereszttartó

A kapu szerkezetének egyik legfontosabb része a kereszttartó, a sarokpántokkal szemben lévő saroktól kezdve lefelé mutatóan a kapu alsó csuklós oldalához. Ez a kapu szerkezetét 90 fokos szögben tartja az oszlopon.

Fa kapu: A kereszttartó szerkezete és célja

A kereszttartó többnyire 2×4-es anyagból készül és nyomó terhelésként szolgál, valamint megtartja a kapu eredeti négyszög alakját. A gravitáció segítségével a kapu súlya befelé lefelé a 2×4-es anyag hosszán az alsó csuklópántra majd az oszlopra terhelődik, nem pedig közvetlenül lefelé, a csuklópántokra. Ha a kereszttartó a kapu aljától 45 foknál nagyobb szögben áll, akkor a szerkezet önmagát fogja tartani, így jóval tartósabb is lesz.

45 foknál kisebb szög esetében azonban a kereszttartó elveszti funkcióját, hiszen nem lesz képes kihasználni a gravitációt, így a kapu súlya a csukópántokra fog nehezedni. A négyzet alakját a kapu így idővel elveszti, eldeformálódik, a zárása is romlik. Ilyenkor tapasztalhatjuk azt, hogy a kaput meg kell emelni ahhoz, hogy be tudjuk zárni.

Oszlopok

Az oszlopok telepítése előtt a fagyhatárral kell tisztában lennünk, mivel az oszlopoknak a talajban mélyebben kell elhelyezkedniük, mint a fagyhatár. Ez biztosítja, hogy szilárdan álljanak.

Fa kapu: Az oszlopok lábazatának leásása
Fa kapu: Az oszlopok lábazatának leásása

Ássunk egy 30-36 hüvely mély gödröt. A lyuk kb. 6 hüvelykkel legyen szélesebb az oszlopnál. Öntsünk néhány hüvelyknyi kavicsot a gödörbe, ezzel segítve a vízelvezetést. Ezután állítsuk bele az oszlopot. Körülötte a gödröt töltsük ki betonnal, közben pedig ügyeljünk arra, hogy az oszlop egyenesen álljon. Ezt vízmértékkel tudjuk ellenőrizni.

Az oszlopoknak olyan magasnak kell lenniük, hogy a rájuk helyezett áthidalók alatt kényelmesen el lehessen férni. Áthidaló lehet egy díszes vagy akár ívelt gerenda is. Az áthidaló a távtartó szerepét tölti be a két oszlop között, ez akadályozza meg, hogy a szerkezet az évek során elhajoljon vagy elvetemedjen.

A fa mindig változtatja térfogatát és alakját, mivel ki van téve a párának és más külső hatásoknak. Ezért fontos, hogy a legnagyobb támogatást biztosítsuk egy jó szerkezet megépítésével.

A kapu szélességével kapcsolatban is fontos néhány dolgot megemlíteni. Egy kapu nem lehet sokkal szélesebb 42 hüvelyknél vagy 3,5 lábnál. Ha ennél szélesebb, akkor a kereszttartó szöge csökken, így a kapu hamarosan megsüllyed. Hogy a kereszttartó szöge 45 foknál nagyobb legyen, az ajtó magassága nagyobb kell, hogy legyen, mint a szélessége.

Ha széles kaput szeretnénk, de mégsem akarunk kettős kaput kialakítani, erősebb fém tartókat szerezzünk be, hogy megtartsuk a kapu stabilitását. Ugyanakkor ne feledjük, hogy ez már csak külső megerősítés, ami mindig egy lehetséges hibaforrás egy kapu megépítésénél.

Fa kapu: Tervezési és szerkezeti elemek
Fa kapu: Tervezési és szerkezeti elemek

Faanyagok a kapuhoz

Általában kétféle faanyag közül választhatunk: a PT és az NPT fűrészáruk között. A PT nyomáskezelt faanyagot jelent, amit kémiai tartósítószerekkel kezeltek a rothadás és a rovarok elleni védekezés érdekében. A PT és az NPT fűrészáruk is könnyen beszerezhetők.

Mivel az NPT faanyag esetében nem alkalmaznak tartósítószereket, olyan fát válasszunk, amelyik természetesen rendelkezik rothadás elleni tulajdonsággal. Az alábbi táblázatban olyan észak-amerikai fafajták láthatók, melyekre ez jellemző. A PT gyakran lucfenyőt jelent, olcsóbban beszerezhető, mint az NPT fűrészáru, de kevésbé képes ellenállni mind a rothadásnak, mint a rovaroknak. Az ilyen típusú faanyagot kezelni kell, hogy ellenállóbbá és tartóssá tegyük.

A legújabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelőn ACQ  (alkálifém-kvaterner, faanyagvédő) minősítéssel rendelkező jóváhagyott kötőelemeket használjunk erre a célra. Ha nem megfelelő kötőelemet alkalmazhatunk, azok a PT fűrészáruval érintve elkorhadnak. A nem ACQ kötőelemek ezenkívül az oxidáció hatására feketére színezhetik a fát.

Fa kapu: Rothadásállóság és ár szempontjából a legjobb használható fafajták
Fa kapu: Rothadásállóság és ár szempontjából a legjobb használható fafajták

A kapu építéséhez egyenes oszlopokat keressünk. Részesítsük előnyben a kemencében szárított fát, mivel ennek már eleve csökkent a nedvességtartalma, így kevésbé deformálódik.

A PT faanyag gyakran frissen vágott, magas nedvességtartalmú fából készül, így jóval inkább vetemedik, csavarodik, miközben szárad. Jó faanyagot választani a PT-k közül nen egyszerű feladat, de sokat segít, ha a kisebb súlyú fákat választjuk, melyek szárazabbak.

Válasszunk kis csomókkal rendelkező oszlopokat, mert a csomók segítenek korrigálni a vetemedési problémákat.

A zsanérok, kulcslyukzárak, zárak kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a kapu hozzávetőleges súlyát. Ha masszív szerkezetet építettünk, a helyretételéhez legalább két emberre lesz szükség. Ezeknek a kapuknak a súlya 50-150 font is lehet. Ekkora súlyhoz pedig nagy zsanérok kellenek és olyan hosszú csavarok, melyk az ajtó 2×4-es szerkezetébe mélyen berögzülnek.

A kapu az évek során ki lesz téve az időjárásnak, a folyamatos mozgatásnak, ütéseknek és karcolásoknak. Éppen ezért nem elég csak találomra összeállítani a szerkezetét, hiszen fontos, hogy megőrizze stabilitását. Ha biztosra szeretnénk menni, használjunk rozsdamentes acél hardvert, ami – bár nem olcsó -, de a könnyű fémekkel ellentétben jól bírja az igénybevételt.

Nyitás-zárás közben a zárra nagy nyomás nehezedik, ennek hatására elhajolhat, kilazulhat. Egy kapumegállítóval elejét vehetjük a zár károsodásának. Erre a célra használhatunk egy darab fát, ami megállítja az oszlopot becsapódáskor.

Egy stabilan álló, masszív kaput megépíteni csakis megfelelő tervezéssel lehetséges. Fontos eleme a kereszttartó, az oszlopok, a minőségi fűrészáruk és alkatrészek, melyek biztosítják azt, hogy a kaput hosszú éveken, évtizedeken át gond nélkül tudjuk használni.

Forrás: http://protektor-festek.hu/fa-kapuk-tervezese/

Kültéri fafesték

Beltéri fafesték

Scroll to Top