Így használjuk fel a fa raklapokat a lakberendezésben!

Akiben van némi kreativitás, az biztosan sokat nézegeti és olvasgatja a különböző DIY projekteket. A farmhouse, vagyis a vidéki ház és a kopottan elegáns shabby chic stílusában mind több a “feljavítandó”, ún. fixer upper projekt, melyeknek egyik könnyen hozzáférhető és olcsó alapanyaga a fa raklap.

Különböző üzletek raktáraiban és udvarain nagyon sok raklap sorakozik eltérő méretekben. Ha látunk magunkban némi barkács-tehetséget, a raklapban pedig fantáziát, akkor a legkülönfélébb bútordarabokat készíthetjük el belőlük.

Nem mindegy, hogy a raklapot milyen célra szeretnénk felhasználni, hiszen egyes esetekben a faanyagot vegyszerekkel kezelik. Ha tudjuk, hogy vegyi anyag szállítására használták, inkább ne használjuk, mert az ilyen raklap nem alkalmas sem bútornak, sem virágágynak. Azok a raklapok jöhetnek szóba újrahasznosítás szempontjából, melyeket nem veszélyes anyagok, hanem pl. élelmiszer vagy bútor szállítására használtak korábban.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy a raklapokból többnyire csak úgy születhet bútor, ha előtte darabjaira szétszereljük. Ehhez feszítővasat, emelőrudat, kalapácsot kell bekészítenünk. A tisztításról se feledkezzünk meg, a raklapokat szappanos vízzel moshatjuk át.

A raklapok előkészítése
A raklapok előkészítése

Asztal raklapból bármilyen stílusú helyiségbe

Mivel a raklap nagyon sok lehetőséget rejt magában, kedvünk szerint alakíthatjuk különböző stílusúra. Éppúgy készülhet belőle rusztikus, mint retró vagy éppen ipari stílusú bútordarab. Kiegészítő elemként asztallábakat kell beszereznünk hozzá, alapvetően ezekkel határozhatjuk meg a raklap-asztal stílusát.

A raklapból asztallap készül, melynek pontosan határozzuk meg méreteit, ezután a lapokat vágjuk méretre.

Sík felületre helyezve rögzítsük az alsó részén két párhuzamos,  1″x 3″ deszkával és hosszú facsavarokkal.

Lábként az asztalhoz használhatunk csöveket, hajtű lábat vagy akár 4″x 4”-es fadarabokat, melyeket X-alakban rögzíthetünk, ha rusztikusabb hatást szeretnénk elérni. Az asztallapot festhetjük, színezhetjük, de mindenképp célszerű kezelni a faanyagot, főként, ha a bútor a szabadba kerül majd.

Íróasztal rusztikus-ipari stílusban raklapból

Főként városi környezetben mutat jól ez a raklapból elkészíthető íróasztal, amihez ráadásul szétszerelni sem kell a raklapot.

Elsőként azt határozzuk meg, hogy milyen mélységű asztalt szeretnénk. Egy kisebb méretű asztal esetében ez 17”-22”. Szintezővel a raklapon rajzoljunk vonalat a megfelelő méretnél, majd a raklaprétegeket egyenesen vágjuk át körfűrésszel.

A megmaradt fadarabokból készítsünk falburkolatot 4” mérettel a megfelelő asztali magasság alatt. Ezt a burkolatot tiplikkel és facsavarokkal rögzítsük a falhoz. Szereljük a lábakat a raklap előlapjához, nagyon jól mutat ehhez az asztalhoz a hajtűláb. Az asztal hátsó részét illesszük a rögzített fali támasz fölé, és facsavarokkal szereljük fel.

Fali tároló raklapból

Fali tároló raklapból
Fali tároló raklapból

Használjuk a raklapokat fali tárolásra is!

Ha fali tárolóként szeretnénk új értelmet adni a raklapnak, nem kell nagyon átalakítanunk. A kisebb méretű raklapokat lefesthetjük élénk színűre, így tökéletes kiegészítők lesznek akár a gyerekszobában is.

Tárolhatunk rajta könyveket, de akár konyhai edényeket, tálakat is. Ha kis akasztókkal is ellátjuk, a bögréknek is rögtön megfelelő és dekoratív helyet találtunk a konyhában.

A garázsban lévő holmik rendszerezésére is kitűnő a raklap. Néhányat akasszunk egymás mellé a falra, hogy kényelmesen tárolhassuk rajta a különböző kerti eszközöket, pl. a kapát, seprűt, gereblyét. Ha akasztót szerelünk rá vagy kosarakat erősítünk hozzá, a kisebb eszközök számára is nagyszerű tárolóhelyet alakíthatunk ki.

Cipőtároló pad raklapból
Cipőtároló pad raklapból

Az előszoba dísze: saját készítésű cipőtároló pad raklapból
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy hozzá tudunk jutni néhány szép raklaphoz, az előszoba ékességét, egy praktikus cipőtároló padot is elkészíthetünk belőlük.

Először a mélységét határozzuk meg a padnak. Gondoljunk arra is, hogy ne legyen útban a bejárati ajtónak, de még kényelmesen rá lehessen ülni. Ideális méretnek 18” megfelel. Körfűrésszel vágjuk le a raklapokat 18”-ra, de előtte csiszoljuk és tisztítsuk meg őket. A maradék fát tegyük félre!

Most álljunk neki a fa kezelésének, festésének. Ha megszáradt, az egyik 18”-osra vágott raklapot helyezzük a másikra, rögzítsük facsavarokkal és így haladjunk tovább, míg az összes raklap egymásra nem kerül. Ezután vágjuk méretre a maradék raklap deszkákat, hogy a pad tetejét bedeszkázhassuk velük.

Ezt a részét is kezeljük és fessük le a padnak, lehet akár más színű is, mint a pad alsó része. Párnával kényelmessé tehetjük, fölé pedig tegyünk akasztókat a kabátoknak. A raklapok felhasználási lehetősége a lakásban és a kertben szinte végtelen. Legnagyobb előnyük pedig, hogy olcsón beszerezhetők és könnyű velük dolgozni is.

Kültéri fafesték

Beltéri fafesték

Scroll to Top