Így használjuk a kézifűrészt!

Tippek a kézifűrész biztonságos és hatékony használatához

A körfűrészhez képest a kézifűrésszel való munka egyáltalán nem körülményes, hiszen nem igényel biztonsági felszerelést és nem kell összeállítani sem. Ám a kézifűrész használatának is vannak olyan fogásai, amiket meg kell tanulni ahhoz, hogy valóban könnyen és hatékonyan használhassuk. Ezek a fogások nem bonyolultak, ugyanakkor kiküszöbölhetjük velük azokat a hibákat, melyeket a kisebb tapasztalattal rendelkezők általában elkövetnek a vele való munka közben. A következőkben a kézifűrész használatának alapjait ismerhetjük meg.

Csak az éles fűrész a jó fűrész

Ahogyan a konyhában sem megyünk sokra egy tompa késsel, úgy a fűrészelésnél sem várhatunk csodát egy életlen kézifűrésztől. Nem csak a munka hatékonyságát teszi tönkre, de nagyon veszélyes is, ha ilyennel dolgozunk. A régi fűrészeket könnyű volt újraélezni, ám az új típusokat már acélozott fogakkal, temperált fémből készítik. Ez pedig lehetetlenneé teszi, hogy újraélezzük őket, azaz, ha a fogak életlenné váltak, a fűrészt cserélni kell. Szerencsére, ezt még mindig olcsóbban megtehetjük, mintha az asztali vagy körfűrész elhasználódott alkatrészeit cserélgetnénk.

A helyes fogás

A fogás kialakítása
A fogás kialakítása

Az éles fogakat csak akkor tudjuk a magunk hasznára fordítani, ha tudjuk, hogyan fogjuk helyesen a fűrészt. A hüvelykujjunkkal és az utolsó három ujjunkkal vegyük körbe a markolatot úgy, hogy a mutatóujjunk előrefelé nézve a markolat mellett pihenjen, mintha egy képzeletbeli pisztolyt tartanánk. Ha az ujjunk ki van nyújtva, a markolat nem tud elfordulni munka közben és a testünk azt az irányt fogja követni, amerre az ujjunk mutat, így könnyebben tudunk egyenesen fűrészelni.

A fogásunk erős, de finom legyen. Ha satuszerűen szorítjuk a markolatot, az alkarban az izmok megfeszülnek, a fűrész elcsavarodik a középpontból, így nem tudjuk egyenes vonalban tartani. A finomabb fogás mellett arra is figyeljünk, hogy az előre-hátra húzást egyenesen végezzük. Egy jó fűrész szinte magától dolgozik, ne törekedjünk arra, hogy erővel vegyük át felette az irányítást.

Az első vágás

Az első vágásnak döntő szerepe van a fűrészelésben. A fűrészfogakat általában a deszka szélén teszik le, gyorsan visszahúzzák a fűrészt, így keletkezik egy kis vájat, amivel elindítják a vágást. Ez azonban nem a megfelelő technika, hiszen ilyenkor a fűrész a fogak életlen oldalával távolítja el a fát, aminek következtében nehezebb lesz irányítani a fűrészt. Gyors és egyenes vágásra törekedjünk!

A bevágás elindítása
A bevágás elindítása

A nem domináns kezünket tegyük a deszka szélére, ujjainkat hajlítsuk át a szélén. Az ujjaink szorosan legyenek összezárva, a hüvelykujjunk is, amit aztán mozgassunk közel a vágni kívánt vonalhoz. Hajtsuk lefelé a fűrészt, a mutatóujjunk behajlított ujjpercéhez érintsük hozzá a lemezt. A fűrész fogait ne húzzunk az ujjunkhoz, nehogy megsértsük magukat. Az ujjpercünk ezért érjen hozzá a fogak felett a lemezhez. Ha így teszünk oldalirányú stabilitást nyerünk a vágás megkezdéséhez.

A fogakat tartsuk el a deszka szélétől, és kezdjük el előre-hátra mozgatni a fűrészt egy rövid, 3-4 hüvelykes pályán. Ezután a fogakat lassan engedjük a fa felé. Az első érintkezés a fa és a fűrész között egy könnyű karcolás legyen. Ezután lassan engedjük egyre jobban a fűrész súlyát a vágásba, és ezzel együtt növeljük a fűrész mozgásának hosszát is, míg ki nem alakítunk egy megfelelő bevágást. Ilyenkor áthelyezhetjük a kezünket néhány centivel odébb és gyorsabban kezdhetjük mozgatni a fűrészt.

Fűrészelés a vágásban

Nagyon jó, ha tudjuk, hogyan fogjuk megfelelően a kézifűrészt és mikor kezdjük el a vágást, de ez még nem elég a teljes sikerhez. Azt is tudni kell, hogyan tartsuk és irányítsuk a testünket vágás közben. Arra törekedjünk, hogy a fűrészelő karunk egyenes vonalban húzza ki a vállunkat, ami derékszöget tartson a munkával.

A deszkát kényelmes magasságban helyezzük el, a legjobb egy térdig érő fűrészbak. Az egyik térdünket és a nem domináns kezünket tegyük a deszkára, ezeknek súlyával tudjuk a deszkát a helyén, magunkban pedig stabil hárompontos helyzetben tartani.

Mozgatás a vágáson keresztül
Mozgatás a vágáson keresztül

A kézifűrész használatának tulajdonképpen az alapja a megfelelő testhelyzet megőrzése, hogy a fűrészelő karunk a vágással összhangban mozoghasson. Ha egyik vagy másik oldalunkra támaszkodunk, az a vágáson is látszódni fog. Próbáljuk meg ne erővel végezni vagy irányítani a vágást, különben könnyebben megsebesíthetjük magunkat és a vágást is tönkretehetjük. Ilyenkor a fűrészlap is elhajolhat, behorpadhat. Hagyjuk, hogy a fűrész súlya végezze a munkát, ami a sima mozgást biztosítsuk a fűrész hosszának nagy részét használva.

Összefoglaló

A megfelelő testmozgás nélkülözhetetlen a jó fűrészeléshez. Állítsuk be helyesen a testtartásunkat és gyakoroljuk minél többet a mozgást, hogy aztán már automatikussá váljon. Minél többet használjuk a kézifűrészt, annál könnyebben és szebben fogunk tudni dolgozni vele.

A kézfűrész nem arra való, hogy az elektromos készülékek helyett használjuk. Azoknak is megvan a maguk előnye, pol. ismétlődő feladatoknál. De összeállítani őket és megtenni a biztonsági óvintézkedéseket a használatuk előtt sok időt vesz igénybe. Ezzel a kézifűrész esetében nem kell bajlódnunk.

Forrás: 
http://protektor-festek.hu/hogyan-hasznaljam-biztonsagosan-es-hatekonyan-a-kezifureszt/

Kültéri fafesték

Beltéri fafesték

Scroll to Top