Maradék fa újrahasznosítása a lakberendezésben

Építkezések, lakásfelújítások után általában nagyobb mennyiségű faanyag is megmarad. Ennek szánhatunk jobb sorsot is annál, minthogy egyszerűen kidobjuk vagy elszállíttatjuk a többi törmelékkel együtt. Egyszerűen újrahasznosíthatjuk mind kültéren, mind beltéren, készíthetünk belőlük egyedi és stílusos bútordarabokat és kiegészítőket.

Előkészítés

A fa előkészítése és kezelése megkerülhetetlen lépések, hiszen ezek adják a különbséget a törmelékfa és az újrahasznosításra kész, értékes faanyag között. Az előkészítés keretében válogassuk szét a deszkákat az alapján, hogy használhatók-e. Ha nagyon sérültek, dobjuk őket félre, de ha csak kisebb sérülések találhatók rajtuk, nyugodtan használjuk fel!

A sérült részeket vágjuk le, szedjük ki a deszkából a szögeket, csavarokat, távolítsunk el róla mindent, hogy csak a csupasz deszka maradjon, amivel dolgozni tudunk. Egy nedves ronggyal és tisztító oldattal töröljük át a fát, ha szükséges, akkor pedig 80-120 grites csiszolópapírral csiszoljuk is át. Ezzel a fa készen áll arra, hogy valami új szülessen belőle. 

A felújított fa előkészítése
A felújított fa előkészítése

Tükörkeret készítése megmaradt fából

A vastag, fakeretes tükrök nem hiányoznak egyetlen igényesen berendezett lakásból sem. Ahelyett, hogy kész vagyonokat fizetnénk ki értük, érdemes megvizsgálni a lehetőségeinket és a megmaradt faanyagokat felhasználni a keret összeállításához. Kerítés és hajópadló megmaradt darabjaiból egyszerűen elkészíthetjük.

Tükör újrahasznosítás
Tükör újrahasznosítás

Szerezzünk be egy hosszú tükröt és vegyünk róla pontos méretet. A deszkákat gérvágó fűrésszel vágjuk vissza úgy, hogy a belső szélei csupán 1 hüvelykkel legyenek rövidebbek a tükröknél. Egy Kreg Jig fúróval és facsavarokkal állítsuk össze a gérben vágott keretet.

A tükröt tegyük a keret hátoldalára és a klipekkel rögzítsük hozzá. Egyszerű akasztóval feltehetjük a falra, de nem is kell felakasztani, hiszen ha a falnak támasztjuk, akkor is nagyon jól fog mutatni. 

Asztallap maradék faanyagból a lakásba vagy a kertbe

A kerti asztal vagy akár a nappaliban, étkezőben lévő asztal is újjászülethet a maradék faanyagok újrafelhasználásával. Ehhez a projekthez azonban nagyobb mennyiségű deszkára van szükség.

Vegyünk egy vékony, építőanyag minőségű rétegelt lemezt, majd vágjuk vágassuk az asztallap méretére. Ezután a deszkákat is szabjuk az asztal hosszára. A rétegelt lemezhez építési minőségű ragasztóval és szögekkel erősítsük hozzá őket, majd várjunk, míg a ragasztó megszárad.

Ezután a rétegelt lemezt a régi asztal tetejére ragasztóval és bilincsekkel rögzítsük. Kézi vagy rezgőcsiszolóval csiszoljuk le a fa és az új asztal tetejének éleit, majd zárjuk le 4-5 réteg poliuretánnal, főként, ha az asztal a kertben fog helyet kapni.

Rusztikus hatású akasztó az előszobába

Ha egy asztallap elkészítéséhez nem rendelkezünk elegendő fával, a kisebb mennyiségű fahulladékot is hasznosíthatjuk pl. egy akasztó elkészítésével. Ehhez elegendő akár egy vagy 2 darab deszka is. Vásároljunk fiókgombokat, amiket csavarral vagy ragasztóval rögzíthetünk deszkához. A hátsó részükre tegyünk vállfát és akasszuk fel az előszobába, hogy az apróbb holmikat – táskákat, esernyőket – tárolhassuk rajta. Hígított akrilfestékkel és sablonokkal szépen dekorálhatjuk is.

Mutatós kiegészítő a mennyezeti lámpához

Egy felfüggesztett lámpatest nem nyújt túlzottan érdekes látványt, de feldobhatjuk, ha a maradék deszkákból díszítést készítünk köré. Egy fél tucat deszka elég ehhez. Tegyük őket egymás mellé és egy Kreg Jig fúró vagy pántok segítségével rögzítsük. Rajzoljunk rá egy nagyobb kört, amit fűrésszel vágjunk ki. Faragasztóval és bilincsekkel újra ragasszuk össze a deszkákat, hogy teljes kört kapjunk. A kivágott kör közepébe rajzoljunk egy kisebb kört és ezt is vágjuk ki, ebben fog helyet kapni a mennyezeti lámpatest, illetve annak a függesztéke.

A lámpát szereljük le, a deszkákból összeállított kört pedig építési ragasztóval vagy gipszkarton csavarokkal rögzítsük a plafonra. Illesszük vissza a lámpatestet és máris gyönyörködhetünk az újjászületésében!

Függesztett lámpatest készítése
Függesztett lámpatest készítése

Faburkolat a falra

Néhány szál deszka elég ahhoz, hogy rusztikus stílusú falburkolatot varázsoljunk. Amennyiben nagyobb burkolatot szeretnénk készíteni, de nincs hozzá elég megmaradt deszkánk, újakkal is kiegészíthetjük a régieket. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy egyformára fessük le őket, így nem fognak elütni egymástól.

A deszkákat a padlóval párhuzamosan helyezzük el a falon, majd egy szögbelövővel rögzítsük, hogy eltaláljuk a tipliket. Egymáshoz képest csúsztassuk el a deszkákat, hogy a végeik ne egy magasságban végződjenek, ahogyan a parkettáknál szokás.

Beltérben hagyhatjuk úgy a falat, de ki is tölthetjük a szöglyukakat, alapozhatjuk, lefesthetjük a deszkákat, hogy a kívánt hatást érjük el. Amennyiben kültéri használatra készítjük, kültérre való tömítőanyagot vagy szigetelőanyagot használjunk, hogy a fa állagát megőrizzük.

Beltéri polcok rusztikus stílusban

Ha csak pár darab deszkánk maradt, a mennyiségnek megfelelően készíthetünk belőle egy vagy több polcot. Facsavarokkal rögzítsük a deszkát a polctartó konzolokhoz, majd a polcot horgonyokkal és gipszkarton csavarokkal a falhoz.

Használhatjuk éjjeli szerkényként is ezt a polcos megoldást, ha a falon alsóbb magasságban helyezzük el. Igazán látványos megoldás a teljes fal bepolcozása a padlótól a plafonig, ami nem mellékesen rengeteg tárhelyet is biztosít.​

Forrás: 
http://protektor-festek.hu/ujrahasznositott-fa-felhasznalasi-tippek-otthonra/

Kültéri fafesték

Beltéri fafesték

Scroll to Top